Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Medicijngebruik gevaarlijker dan autorijden

Als gevolg van verkeerd medicijngebruik moeten 41.000 mensen per jaar in Nederland in een ziekenhuis worden opgenomen. Die opnames kosten 90 miljoen euro.

Dat blijkt uit het eerste onderzoek in Nederland naar medicatieveiligheid . Volgens onderzoekster Patricia van den Bemt is bijna de helft van de ziekenhuisopnames (19.000) te voorkomen. Maar dan moet medicatieveiligheid wel hoger op de politieke agenda komen.
 
Complicaties
Van den Bemt, ziekenhuisapotheker te Tilburg en verbonden aan de Universiteit Utrecht, stelt dat medicijngebruik twee keer zo veel ziekenhuisopnames veroorzaakt dan verkeersdeelname. Oudere patiënten hebben twee keer zo veel kans te worden opgenomen als gevolg van onjuiste medicijnen dan jongeren. Veelvoorkomende complicaties zijn maagbloedingen, hart- en vaatprobemen, aandoeningen van de ademhalingsorganen en ontregelde diabetes.
 
Patiëntgegevens
Uit het HARM-onderzoek, dat vandaag in Den Haag wordt gepresenteerd , valt op te maken dat artsen en apothekers onvoldoende patiëntgegevens met elkaar uitwisselen.
 
Medicatie
Van der Bemt onderzocht gedurende veertig dagen alle acute opnames in 21 Nederlandse ziekenhuizen, uitgezonderd opnames van psychiatrische patiënten, bevallingen en patiënten onder de achttien jaar. Als de opname mogelijk te maken had met een geneesmiddel, werden gegevens verzameld over de medische voorgeschiedenis en de medicatie.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.