Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minder meerlingen na ivf

In 2005 zijn voor het eerst minder meerlingen geboren na een zogenoemde ivf-behandeling. Het aantal meerlingzwangerschappen daalde in vergelijking met 2004 met 15 procent.

Een op de vijf meerlingen is het gevolg van een vruchtbaarheidsbehandeling. Dat blijkt uit jaarcijfers die gynaecoloog Jan Kremer van het UMC St Radboud in Nijmegen heeft verzameld voor de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie.
 
Zelf betalen
Kremer constateert dat het totale aantal ivf-behandelingen sinds twee jaar daalt. Dat komt volgens hem door de in 2003 ingevoerde regel, die volgend jaar weer verdwijnt, dat paren de eerste ivf-behandeling zelf moeten betalen. In 2005 is bij 3653 vrouwen een zwangerschap ontstaan na ivf. De behandeling lukt bij ongeveer een kwart van de pogingen. In 676 gevallen was er sprake van een tweelingbevruchting en acht maal is een drieling tot stand gekomen. In totaal werden in Nederland vorig jaar 3067 meerlingen geboren.
 
Meerling
Een meerling ontstaat na ivf als meer teruggeplaatste, bevruchte eicellen aanslaan. In principe is dat ongewenst, want zulke baby's worden vaker te vroeg geboren met een laag gewicht, waardoor complicaties ontstaan. Een tweeling kost de gezondheidszorg enige tienduizenden euro's meer aan medische kosten dan een enkel kind, is uit onderzoek gebleken.
 
Meer eicellen
Artsen kiezen er steeds vaker voor maar één eicel terug te plaatsen om meerlingzwangerschappen te voorkomen. Maar sinds aanstaande ouders de eerste behandeling zelf moeten betalen, dringen zij meer aan op terugplaatsing van meer eicellen. Gynaecologen zijn dus blij dat die maatregel nu wordt teruggedraaid. In Nederland is een op de 43 kinderen het resultaat van een ivf-behandeling.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.