Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt positief over mammacarepleeg

Patiënten met borstkanker ervaren de zorg van mammapoli’s met een mammacareverpleegkundige als het beste. Dat blijkt uit een onderzoek van de Integrale Kankercentra Oost (IKO).

 
Het IKO deed een onderzoek naar patiënttevredenheid op de mammapoli’s in de IKO-ziekenhuizen (regio Nijmegen), in opdracht van het Regionaal Netwerk Mammacareverpleegkundigen. Van de 305 patiënten vulden er 221 een vragenlijst in (respons 72 procent).
 
Aanspreekpunt
Als er tijdens de bezoeken aan de poli een mammacareverpleegkundige aanspreekpunt was, werd dit door patiënten als zeer prettig ervaren. De mammacareverpleegkundige en de chirurg  informeren de patiënt goed over de operatie. Ook wijst de verpleegkundige goed op de mogelijkheid van lotgenotencontact. De patiënten hadden het gevoel voldoende mogelijkheid te hebben tot het bespreken van angst en onzekerheid, zowel met de mamacareverpleegkundige, de afdelingsverpleegkundige als de chirurg.
 
Verwijzen
Minder tevreden waren patiënten over het verwijzen naar maatschappelijk werk, psycholoog en wijkverpleegkundige. Het ontbreekt patiënten aan informatie over psychosociale nazorg. De rol van de huisarts en de wijkverpleegkundige blijkt in de praktijk beperkt. Uit het onderzoek bleek verder dat in sommige ziekenhuizen de mammacareverpleegkundige nog onvoldoende uit de verf kwam.
 


Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.