Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Preventieve consulten bij ouderen succesvol

Preventieve gezondheidsconsulten door wijkverpleegkundigen hebben een groot effect op de levenskwaliteit van ouderen. Dat blijkt uit een pilotproject van drie Twentse zorgorganisaties.

 
Het afgelopen half jaar namen bijna vierhonderd 55-plussers uit de regio Twente deel aan het project, waarin een gezonde leefstijl en het psychosociale welbevinden centraal stond. Wijkverpleegkundigen namen bij de ouderen preventieve gezondheidsconsulten af om te zien hoe het daarmee stond. Zaken als gezonde voeding, sociale contacten, het slaappatroon en het hebben van pijn kwamen in de consulten aan de orde.
 
Motivatie
Het pilotproject is vorige week afgerond en 97% van de deelnemende ouderen zegt bruikbare gezondheidsadviezen te hebben gekregen. De gezondheidstests die de verpleegkundigen hen aanboden werden door 99% van de deelnemers als zinvol bestempeld. 85% Van de ouderen zei door de consulten gemotiveerder te zijn om goed op de gezondheid te letten.
 
Overgewicht
Uit de gezondheidstests die de verpleegkundigen uitvoerden bleek dat de ouderen vooral met drie gezondheidsproblemen worstelden. Het overgrote deel had last van overgewicht. Op de tweede plaats stond eenzaamheid en op de derde plaats stond het niet halen van de voedingsnorm. Thuiszorginstellingen Livio, Carint en Thuiszorg NW-Twente gaan het project volgend jaar voortzetten.
 


Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.