Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundigen stemmen massaal links

Als het aan zorgverleners ligt, winnen de PvdA en de SP de verkiezingen. Dat bleek gisteren op het eerste congres van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) in Utrecht.

 
V&VN had haar leden tijdens het congres gevraagd de partijprogramma’s van de politieke partijen te beoordelen op maatregelen voor de zorg. Hieruit bleek dat de aanwezigen de programma’s van de PvdA en de SP het positiefst beoordeelden.
 
Aandacht
Volgens V&VN-voorzitter Marian Kaljouw willen deze partijen de instroom van nieuwe zorgverleners bevorderen, het verbeteren van de organisatie en kwaliteit van zorg, en besteden ze aandacht aan verpleegkundigen en verzorgenden. ‘De PvdA en SP investeren het meest in ons, dus is het logisch dat de beroepsgroep daarvoor heeft gekozen.’
 
Kamerzetels
Op basis van de uitslag zouden beide partijen straks 47 kamerzetels krijgen. Op twee eindigde het CDA met 21 zetels. Daarna komen de VVD en D66 met vier en drie zetels. De Partij voor de Dieren en Partij voor de Vrijheid krijgen van de zorg geen kamerzetels.
 
Zorgmeetlat
De Zorgmeetlat van de V&VN was voor het congres geactualiseerd. Ook hier scoren PvdA en SP het hoogst, een zeven. De VVD en de Partij voor de Vrijheid scoren een nul. V&VN-woordvoerder Bas Vogel merkte daarbij op dat eigenlijk alle partijen zich vooral met de korte termijn bezighouden. ‘De politiek is gefocust op vierjarenplannen. Verpleegkundigen hebben echter recht op duidelijke toekomstbeloften. Zij kunnen nu vaak niet de zorg leveren die ze willen en moeten daardoor onmogelijke keuzes maken. Terwijl het aan de politiek is om de grenzen aan te geven: dit is de kwaliteit van zorg die wij kunnen bieden.’
 

Redactie Nursing – Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.