Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Voorschrijfbevoegdheid verpleging moet groter'

Minister van VWS Hans Hoogervorst wil de voorschrijfbevoegdheden voor medicijnen verder laten gaan dan alleen verpleegkundig specialisten. Ook andere groepen verpleegkundigen moeten die bevoegdheid krijgen, zegt hij in een brief aan de Eerste Kamer.
'Voorschrijfbevoegdheid verpleging moet groter'

 
Wel vindt de minister dat zolang een landelijk kader ontbreekt en duidelijke identificatie van de groepen niet mogelijk is, het niet verantwoord is om andere verpleegkundigen voorschrijfbevoegdheid toe te kennen. Daarmee steunt hij het standpunt van de KNMG, de vereniging van artsen.
 
Overdraagbaar
De minister geeft in zijn brief aan de Kamer ook duidelijkheid over de reikwijdte van de voorschrijfbevoegdheid: hoewel het om een voorbehouden handeling gaat, is deze niet overdraagbaar. Ook vindt hij dat een arts niet eindverantwoordelijk kan worden gehouden voor een zelfstandige bevoegdheid van verpleegkundigen. Bovendien sluit de minister niet uit dat de verpleegkundig specialist straks in specifieke gevallen de gehele regie krijgt omtrent medicatievoorschriften.
 
Zorgelijk 
De KNMG noemt het zorgelijk dat de minister verpleegkundig specialisten wil vrijstellen van voorwaarden die in de wet BIG komen te staan over voorschrijfbevoegdheden. Die voorwaarden geven onder meer aan dat de diagnose van de patiënt gesteld moet zijn door een arts en dat voorschrijven alleen mag op basis van medische protocollen en standaarden. Hoogervorst wil echter dat dergelijke 'beperkingen door artsen' niet gelden voor verpleegkundig specialisten.
 

 

Lees ook:

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.