Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vriendencursus helpt tegen eenzaamheid

Vrouwen van 55 jaar en ouder die zich eenzaam voelen, zijn geholpen met een kortdurende vriendschapscursus. Via die training vinden ze nieuwe vriendinnen en kunnen bestaande vriendschappen verbeteren.
Vriendencursus helpt tegen eenzaamheid

 
Het is niet realistisch te rekenen op de vondst van een echte hartsvriendin. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat onder leiding van gerontoloog Nan Stevens is gedaan. Stevens werkt aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze begon in 1995 als eerste in Nederland met een vriendschapscursus voor oudere vrouwen.
 
Langer eenzaam
Eenderde van alle oudere mensen voelt zich eenzaam. Vrouwen lopen volgens Stevens meer risico, omdat ze vaker alleen achterblijven en langer leven. De vriendschapscursus wordt ondertussen op tal van plaatsen in het land gegeven. Gebleken is dat vrouwen die naar de cursus komen al langer behoorlijk eenzaam zijn, zo stelt de gerontoloog. Ze moeten weer leren contacten aan te gaan.
 
Nieuwe vrienden
Van de deelneemsters aan de cursus meldt ruim 60 procent na een half jaar dat ze nieuwe vrienden heeft gevonden en oude vriendschappen heeft aangehaald. Die vrouwen voelen zich duidelijk minder eenzaam. Maar dat succes geldt volgens Stevens alleen als de deelneemster zowel met nieuwe als oude vrienden omgaat. Wie het een zonder het ander doet, voelt zich nog net zo eenzaam als vrouwen die geen cursus hebben gedaan.
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.