Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

WMO-overleg met VWS levert weinig op

CNV Publieke Zaak heeft vandaag met de top van het ministerie van VWS spoedoverleg gevoerd over de gevolgen van de invoering van de WMO voor de thuiszorg.

Volgens CNV Publieke Zaak kan het aantal ontslagen in de thuiszorg beperkt worden. Europese wetgeving dwingt volgens een eigen juridisch onderzoek van CNV Publieke Zaak schoonmaakbedrijven het personeel van thuiszorgorganisaties moeten overnemen als zij de huishoudelijke zorg gaan uitvoeren. Nu vinden in het hele land aanbestedingen plaats, waarbij soms de thuiszorgorganisaties het contract niet binnenhalen, maar
schoonmaakbedrijven wel.
 
Cao
VWS deelt de zienswijze van CNV Publieke Zaak niet en meent dat gekozen kan worden uit de cao thuiszorg of de cao voor de schoonmaakbranche. 'We waren in ieder geval blij met de uitnodiging van het ministerie. Afgesproken is dat er verder juridisch onderzoek komt om te kijken wie nu gelijk heeft,' aldus CNV-bestuurder Leon Vincken.
 
Spijtig
Leon Vincken vindt het spijtig dat het overleg niet meer heeft opgeleverd. 'Vorige week is bekend gemaakt dat thuiszorgorganisaties in de WMO-race al honderd miljoen mislopen doordat ze zelf lagere tarieven hanteren. We vrezen dat werknemers de dupe worden.' CNV Publieke Zaak wil daarom een landelijk sociaal plan om de gevolgen voor de thuiszorg op te vangen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.