Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis besmette patiënten met bacterie

Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft in juli zelf patiënten besmet met de bacterie Serratia Marcescens.

 

Uit onderzoek blijkt dat een verpleegkundige op de IC, waarschijnlijk door onvoldoende handhygiëne, de bacterie verspreidde bij het klaarmaken van infuusstoffen.
 
Hygiëne
De conclusie staat in een eigen evaluatie van het ziekenhuis, dat het onderzoek naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gestuurd. Dat maakte Laurentius donderdag bekend. Het ziekenhuis heeft intussen maatregelen genomen. Verpleegkundigen krijgen verplichte trainingen persoonlijke hygiëne.
 
Overleden
Door de besmetting overleed een patiënt die de bacterie bij zich droeg toen ze werd opgenomen. De inspectie had om het onderzoek gevraagd omdat er kort na elkaar twee patiënten op de IC waren overleden. Het tweede slachtoffer bleek echter niet besmet te zijn met de Serratia Marcescens en door een andere oorzaak te zijn overleden. Bij een derde patiënt zorgde de bacterie voor een trager herstel.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.