Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Ziekenhuis leert nog niet van fouten

Hoewel ziekenhuizen meer bereid zijn om incidenten te melden, leidt dit nog niet tot meer patiëntveiligheid, zo blijkt uit een studie naar de veiligheidscultuur in ziekenhuizen.

 

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureaus NIVEL en het EMGO Instituut. De huidige meldpunten voor incidenten voldoen niet, omdat ze niet per afdeling, maar voor het hele ziekenhuis gelden.
 
Afdeling
Een aantal ziekenhuizen experimenteert al met afdelingsgebonden meldpunten. Uit het onderzoek blijkt dat acht ziekenhuizen in één jaar 66 tot 452 meldingen deden, variërend van ampullen in een verkeerd rekje tot een fout afgestelde infuuspomp.
 
Inspectie
De ziekenhuizen hebben met afgesproken dat zij voor 2008 VIM-systemen invoeren (Veilig Incident Melden) , waarmee werknemers incidenten kunnen melden. De bedoeling is dat het personeel daarvan leert en dat zo de veiligheid voor de patiënt verbetert, zonder dat meldingen bij de Inspectie of justitie terechtkomen.
 
Management
Uit het onderzoek blijkt dat het personeel eerst incidenten van collega’s meldt en pas daarna van zichzelf. Ook blijkt dat werknemers vinden dat ze onvoldoende steun krijgen van het management. Volgens de onderzoekers is melden pas effectief ook de veiligheidscultuur verbetert, in de zin dat directies het melden moeten steunen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.