Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Depressie na hartinfarct anders behandelen

De huidige behandelingen tegen depressie zijn niet effectief bij patiënten die na een hartinfarct depressief worden. Zij zijn meer gebaat bij een behandeling die zich meer op fysieke beperkingen richt.

Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Peter de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 30.000 mensen getroffen door een hartinfarct. Ongeveer een kwart van de patiënten krijgt na een hartinfarct een depressie, waardoor het beloop van de hartziekte verder kan verslechteren. Uit De Jonge's onderzoek blijkt dat deze omstandigheid het overlijdensrisico twee keer vergroot.
 
Complicaties
Peter de Jonge volgde voor zijn onderzoek 468 patiënten na een hartinfarct. De patiënten die depressief werden na het hartinfarct liepen een groter risico op cardiologische complicaties en herstelden in de twaalf maanden na het infarct minder goed. De depressieve klachten uitten zich vooral in moeheid en apathie.
 
Effect
Uit het onderzoek van De Jonge blijkt dit hier sprake is van een ander soort depressie. De gebruikelijke behandelingen hebben daardoor niet het gewenste effect. De Jonge pleit daarom voor een ander type behandeling. 'Deze groep heeft geen last van een negatief zelfbeeld of een schuldcomplex. De patiënt met een post-infarct depressie voelt zich vooral heel vermoeid. Voor hen kunnen juist behandelvormen die gericht zijn op beweging of bewustwording effectief zijn. Hierbij is te denken aan fysieke behandelingen op de hometrainer of aan meditatie.'
 


 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    jaco dullaard

    ik ben in mei 2009 geopereerd aan mn hart ik had 3 vernauwingen zitten en ben sinds oktober depressief ik heb nergens geen zin in ,ik lig maar op de bank,voel me ziek ,ben blij als het weer avond is ,denk wel eens was ik er maar in gebleven tijdens de operatie .help me aub ik word hier gek van ik wil geen antidepressiva slikken.

Of registreer je om te kunnen reageren.