Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Doodstraf voor verpleegkundigen in Libië

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Johannes Wierstichting zijn ontzet over de doodstraf die vijf Bulgaarse verpleegkundigen en een Palestijnse arts hebben gekregen.
Doodstraf voor verpleegkundigen in Libië

 

De verpleegkundigen en arts zijn beschuldigd van het besmetten van 426 kinderen met hiv besmet bloed in het ziekenhuis in Benghazi in Libië. Wetenschappelijk onderzoek, onder meer gepubliceerd in Nature, maakt het onwaarschijnlijk dat zij deze kinderen met hiv hebben besmet . V&VN en de Johannes Wierstichting verzoeken, samen met Amnesty International en de KNMG, minister Bot van Buitenlandse Zaken om politieke druk uit te oefenen op de Libische president Gaddafi.
 
Brief aan Gaddafi
Eind augustus 2006 stuurden verpleegkundige organisaties in Nederland een persoonlijke brief aan president Gaddafi van Libië. Zij drongen aan op de vrijlating van de vijf Bulgaarse collega's en de Palestijnse kinderarts, die verdacht worden van de hiv-epidemie in het Al Fateh-ziekenhuis van Benghazi in Libië.
 
Wetenschappelijk onderzoek
Robert Simons, verpleegkundige en bestuurslid van de Johannes Wierstichting : 'De onderzoekers hebben geconstateerd dat de kinderen in het ziekenhuis van Benghazi al voor de komst van de hulpverleners zijn besmet. Het wetenschappelijk onderzoek wijt de hiv-epidemie aan de slechte ziekenhuishygiëne. Van de beschuldiging, dat de zes in 1998 doelbewust 426 kinderen met het hiv-virus hebben besmet om een nieuw aidsmedicijn te vinden, is niets bewezen. Dat hebben wij president Gadaffi ook aangegeven. Wij zijn geschokt dat de doodstraf is uitgesproken.'
 
Clementie
Marie José Willemse, directeur van V&VN : 'Dokters en verpleegkundigen hebben ook internationaal gezien hoge professionele standaarden. Dat geldt ook voor deze arts en verpleegkundigen. Wij hopen dat wij, minister Bot en andere Europese regeringen de Libische president Gaddafi kunnen overhalen clementie te verlenen.'
 

Foto: Reuters

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.