Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Eenderde zorgwerkers overweegt andere baan

Ruim 80 procent van de medewerkers in de zorg heeft met ongewenst gedrag te maken. Een deel overweegt daarom van baan te veranderen. Dat blijkt uit een enquete van ABVAKABO FNV.

Vakbond ABVAKABO FNV ondervroeg in dit najaar ruim 1200 mensen die werkzaam zijn in de zorg naar hun ervaringen met agressie, intimidatie en pesten op de werkvloer. De uitkomsten werden gepresenteerd tijdens workshops op het Nursing Event, afgelopen vrijdag en zaterdag in Utrecht .
 
Stoppen
Bijna driekwart (72 procent) van de respondenten geeft aan dat agressie zowel de werksfeer op de eigen werkplek, als het eigen werkplezier in negatieve zin heeft beïnvloed . Voor 41 procent geldt dat het hun gevoel voor eigenwaarde in negatieve zin heeft beïnvloed. Voor 30 procent geldt zelfs dat gedragingen als agressie, intimidatie en pesten redenen zijn om te overwegen te stoppen met hun huidige baan.
 
Agressie
In de zorg zegt 83 procent van de medewerkers te zijn geconfronteerd met agressie. Bijna vier op de tien (38 procent) respondenten die agressie ervaren, hebben dit afgelopen jaar 10 keer of vaker meegemaakt. Bij 18 procent gebeurde dat in dezelfde periode 5 tot 9 keer. Bij 46 procent was dit 1 tot 4 keer het geval. Patiënten zijn verreweg de belangrijkste bron
van agressie (79 procent). 32 Procent van de ondervraagden zegt dat bezoekers en familie de veroorzakers waren.
 
Leidinggevenden
Veilig werken in de zorg heeft aandacht nodig van de vakbonden. Maar volgens de vakbond moeten ook OR's, directies en leidinggevenden zich ermee bezighouden.
 

 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.