Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Herregistratie risico voor verpleegkundigen

Vakbond De Unie Zorg en Welzijn wil dat VWS de plannen voor herregistratie van verpleegkundigen op korte termijn aanpast.

 

Als de plannen van minister Hogervorst voor invoering van een systeem van periodieke registratie voor verpleegkundigen in 2007 doorgaan, betekent dit dat één op de drie verpleegkundigen haar of zijn titel verliest. Deze verpleegkundigen zijn werkzaam in een functie waarvoor geen verpleegkundig diploma vereist is.
 
Werkervaring
Om voor herregistratie voor de Wet BIG in aanmerking te komen, moeten verpleegkundigen ook als verpleegkundige werken. Werk dat een verpleegkundige verricht in een ander – niet artikel 3 – beroep telt niet mee als werkervaring voor herregistratie in het eigen BIG-beroep.
 
Titel
Als dit laatste criterium wordt ingevoerd, voorziet De Unie Zorg en Welzijn grote problemen ontstaan in de verpleging, omdat de vakbond inschat dat zo’n 56.000 verpleegkundigen hun titel verliezen. Verpleegkundigen die als verzorgende IG, anesthesiemedewerker of OK-assistent werken, komen niet voor herregistratie in aanmerking. Om toegang te krijgen tot deze functies is een verpleegkundig diploma geen strikt vereiste.
 
Criteria herzien
De Unie Zorg en Welzijn vindt dat de minister het criterium van ‘werkervaring andere beroepen’ in zijn plannen voor herregistratie moet herzien, en vraagt op korte termijn om overleg met de beroepsgroepen en de vakbond.
 
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.