Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Minder hersenactiviteit bij orgasme

Vrouwen verliezen de controle over zichzelf wanneer ze een orgasme hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat tijdens het orgasme de linker orbito-frontale kwab van de hersenen minder doorbloed is.

Dit blijkt uit onderzoek van een multi-disciplinair onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het is voor het eerst dat de hersenactiviteit van vrouwen tijdens het orgasme is onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het European Journal of Neuroscience.
 
Hersenscans
Uit hersenscans blijkt dat de linker orbito-frontale kwab tijdens het orgasme minder doorbloed is dan tijdens een toestand van hoge seksuele opwinding zonder orgasme.
 
Twintig orgasmes
De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens van twaalf vrouwen, samen goed voor 20 orgasmes. Zij kregen tijdens het experiment radioactief water ingespoten. Daarmee kan de doorbloeding van de hersenen – een belangrijke maat voor hersenactiviteit – met een PET-scanner zichtbaar gemaakt worden. De proefpersonen zelf moesten hun hoofd tijdens het scannen stil houden en binnen een nauw omschreven tijdsspanne klaarkomen.
 
Klinische toepassing
Hoewel er nog geen directe klinische toepassingen zijn, hoopt Georgiadis met zijn onderzoek wel bij te dragen aan het oplossen van seksuele problemen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.