Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënt bang voor kosten doorverwijzing

Steeds meer patiënten weigeren zich door te laten verwijzen door hun huisarts uit kostenoverwegingen. Dat blijkt uit een enquête onder Nederlandse dokters door de artsenorganisatie KNMG.

 
Een kwart van de Nederlandse artsen heeft sinds de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel te maken met patiënten die niet doorverwezen willen worden. De patiënten zeggen bang te zijn voor extra kosten via bijvoorbeeld de no-claim of een eigen risico.
 
Zorgstelsel
KNMG-voorzitter Peter Holland heeft dit vrijdag in Nieuwegein bekendgemaakt tijdens een congres over het nieuwe zorgstelsel. Het stelsel ging 1 januari 2006 van start en functioneert nu ongeveer een jaar.
 
Steeds zieker
De KNMG gaat een vervolgonderzoek instellen om bijvoorbeeld te achterhalen hoe vaak de artsen met deze patiënten te maken hebben. Volgens Holland kunnen mensen uit kostenbewustzijn zieker worden als ze niet naar de dokter gaan. Hierdoor kan het de gezondheidszorg extra geld kosten om ze vervolgens weer gezond te krijgen.
 

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.