Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Pinda's eten goed voor je hart

Een grote Europese studie over de relatie tussen het consumeren van noten en de gezondheid van je hart heeft bevestigd dat het regelmatig eten van noten het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verkleinen.

Uit eerdere grootschalige bevolkingsonderzoeken in de Verenigde Staten bleek al dat pinda's een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten en het cholesterolgehalte verlagen. Voor de eerste keer heeft nu ook bij ca. 400.000 Europeanen onderzoek plaatsgevonden naar de relatie tussen de consumptie van noten en gezondheid.
 
Handje
De onderzoekers van de EPIC-studie toonden aan dat twee maal per week 30 gram (een handje) noten of pinda's eten het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten reduceert met 11%. Deze resultaten, dit najaar gepresenteerd tijdens het World Cardiology Congress in Barcelona, bevestigen nog eens extra de gezondheidsvoordelen van noten. Prof. Elio Riboli, professor in de epidemiologie van kanker aan het Imperial College in Londen, de Engelse tak van het onderzoeksteam, verklaarde dat een bescheiden consumptie al in verband kan worden gebracht met bescherming. Tenminste twee keer in de week een klein bakje nootjes is al een gezonde hoeveelheid.
 
Vitamine
Uit het onderzoek bleek ook dat bijna de helft van de Europeanen zelden noten eet, terwijl je met noten zo gemakkelijk de kwaliteit van je voeding kunt verbeteren. Door regelmatig pinda's te eten krijg je meer vitamine E, foliumzuur, magnesium, zink, ijzer, enkelvoudige onverzadigde vetzuren en vezels binnen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.