Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vakbond negatief over herregistratie

De Unie Zorg en Welzijn vreest voor het diploma van een op de drie verpleegkundigen in de individuele gezondheidszorg. Ze zouden volgens de vakbond hun titel verliezen indien de plannen van VWS voor herregistratie doorgaan.

 
Het ministerie wil per 2007 zo’n systeem invoeren om de verpleegkundige kwaliteit te garanderen. Eens in de vijf jaar moeten verpleegkundigen zich verplicht opnieuw inschrijven. Een criterium voor herregistratie wordt waarschijnlijk dat iemand werkzaam moet zijn in een beroep waarvoor een verpleegkundig diploma nodig is.
 
Gevarenzone
Volgens de Unie Zorg en Welzijn de vakbond staat daarmee de titel van meer dan 50.000 verpleegkundigen op de tocht. Alle verpleegkundigen die onder hun niveau of in een ander beroep werken (bijvoorbeeld verzorgenden, anesthesiemedewerkers, ok-assistenten en groepsleiders in de gehandicaptenzorg), verkeren in de gevarenzone, aldus Unie Zorg en Welzijn. Bezwaar van VWS is dat deze beroepsbeoefenaren niet actief zijn binnen hun deskundigheidsgebied, waardoor op termijn de vakkennis verloren gaat.
 
Niet relevant
Volgens de vakbond is echter alleen relevant of een verpleegkundige op zijn of haar deskundigheidsgebied werkzaam is. ‘Onder wat voor noemer dat gebeurt, maakt niet uit. Het zijn immers allemaal verpleegkundigen die voor deze functies zijn uitgekozen op basis van hun verpleegkundige diploma’, meent vakbondsman Jan Sax van der Weijden. Hij zegt ook dat werkgevers best zelf de verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de kwaliteit van de medewerkers.
 
Terecht
In een reactie laat een woordvoerder van de V&VN weten dat zij achter de herregistratieplannen staat. Volgens de beroepsorganisatie is het terecht dat vepleegkundigen die als OK-assistent of verzorgende buiten het verpleegkundig domein werken, hun registratie verliezen. Verpleegkundigen die als sociotherapeuten en agogisch medewerkers in de psychiatrie en gehandicaptenzorg werken moeten hun titelregistratie wel behouden, omdat zij volgens de V&VN wel een verpleegkundige functie uitoefenen.
 

 

Redactie Nursing – Frank Hermans

Eén reactie

  • P Junemann

    in plaats van de Citotoets heb ik een scholing gevolgd en hierdoor weer veel bij geleerd door mij in de leerstof te verdiepen. Ik heb deze scholing met succes afgelegd en had dezelfde kosten als dat ik de cito toets gedaan had. Ik zou iedereen aanraden de scholing te volgen omdat je dan ook weer nieuwe dingen leert en je je ook weer in de verpleegkundige vaardigheden verdiept. Examen bestond uit verpleegkundig rekenen en verpleegkundige vaardigheden. Verder moest je je nog verdiepen in 10 casussen en een werkstuk maken van een actueel onderwerp uit de praktijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.