Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige inzetten voor donorwerving

(IC-)verpleegkundigen bijscholen zodat ze beter in staat zijn organen te werven bij nabestaanden. Dat is volgens Roland Friele, hoofd van de onderzoeksafdeling van het Nivel, een goede mogelijkheid om de stijgende lijn in het aantal donaties in Nederland vast te houden.

 
Sinds 2001 is donatiebeleid een belangrijk speerpunt. Naast succesvolle publiekscampagnes werken steeds meer ziekenhuizen met speciale ‘donatiefunctionarissen’. Het resultaat: een stijging van het aantal donoren in Nederland met 28 procent .
 
Rek is eruit
Verdere groei is volgens Friele echter twijfelachtig, onder meer door de daling van het aantal verkeersongevallen en de afname van het aantal cva-patiënten dat overlijdt. ‘De rek is eruit’, aldus Friele. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat ook van de donatiefunctionarissen geen wonderen verwacht mogen worden. Friele: ‘In de eerste periode na hun aanstelling zie je een positief effect, doordat ze in het ziekenhuis het donatiebeleid op de kaart zetten. Maar dat ebt snel weer weg.’
 
Moment supreme
Een belangrijke belemmering voor de donatiefunctionaris is volgens Friele dat deze tijdens kantooruren werkt en dus op het moment supreme vaak niet in het ziekenhuis aanwezig is. Inzet van andere verpleegkundigen en artsen zou daarom soelaas moeten bieden. Hij pleit overigens wel voor handhaving van de donatieverpleegkundigen: ‘Ze spelen een belangrijke rol in de voorlichting en het opzetten van protocollen.’
 
Allochtone patiënten
Een positief effect is volgens Friele mogelijk te verwachten van Turkse en Marokkaanse artsen. Die zouden gericht allochtone patiënten kunnen benaderen met de vraag of die na hun dood organen willen afstaan. In de Verenigde Staten werkt een vergelijkbare aanpak met Spaanstaligen en Afro-Amerikanen goed. Friele: ‘Als mensen verwantschap met elkaar voelen, verloopt het contact kennelijk beter.’
 


Redactie Nursing – Frank Hermans

Of registreer je om te kunnen reageren.