Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige onzeker bij politieonderzoek

Veel verpleegkundigen weten niet welke informatie ze wel of niet mogen geven als er politie op de afdeling verschijnt. Dat is een van de conclusies van het onderzoek 'Ziekenhuizen, politie en convenanten’ van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Verpleegkundige onzeker bij politieonderzoek

 
Voormalig IC-verpleegkundige Antoinette de Vries heeft tijdens haar studie rechten meegewerkt aan dit onderzoek en schrok toch wel van de conclusies. 'Wij hebben gekeken of die convenanten werkten en of verpleegkundigen weten wat ze moeten doen als er politieagenten op de afdeling komen en hun vragen gaan stellen over patiëntgevoelige informatie. Gemiddeld scoorden de verpleegkundigen allemaal onvoldoende.'
 
Beroepsgeheim
‘De verpleegkundigen zijn niet goed op de hoogte wat precies onder hun beroepsgeheim valt', vervolgt de Vries. ‘Het lijkt of de politie het beroepsgeheim ondergeschikt vindt aan het maatschappelijk belang. Verpleegkundigen voelen zich vaak onder druk gezet. Dat hoeft niet. Als er bijvoorbeeld een patiënt met ernstig letsel wordt binnengebracht, mogen zij de politie best gegevens over de familie verstrekken om ze te waarschuwen. Als het niet anders kan natuurlijk. Maar dat kunnen verpleegkundigen soms moeilijk inschatten.'
 
Moeilijke vragen
De politie stelt vaak moeilijke vragen waar de verpleegkundigen nauwelijks antwoord op weten. Bijvoorbeeld: mag de politie inzage krijgen in het zorgdossier, mogen ze een patiëntenkamer binnenstappen of mag de verpleegkundige een extra buisje bloed afnemen voor gerechtelijk onderzoek. ‘Die vragen worden vaker gesteld dan je zou denken’, zegt Antoinette de Vries.
 
Nieuw boek
Om meer helderheid te krijgen verschijnt morgen een boek over dit onderzoek bij SDU uitgevers. Op 15 maart volgt een studiedag over dit onderwerp, aanmelden kan binnenkort via www.sdu.nl.
 


Redactie Nursing - Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.