Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Allochtone kinderen minder vaak behandeld

UTRECHT - Allochtone kinderen worden minder vaak behandeld voor gedragsstoornissen dan autochtone kinderen, terwijl een stoornis als adhd (hyperactiviteit) niet minder vaak voorkomt. Dat stelt Barbara Zwirs van Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht in een onderzoek waarop zij op 19 mei promoveert.
 

 

Zwirs onderzocht gedragsproblemen onder Nederlandse, Marokkaanse, Turkse en Surinaamse schoolkinderen uit Amsterdam en Utrecht. Voor het onderzoek vulden leraren van 45 scholen een vragenlijst in over het gedrag van 2185 kinderen van zes tot negen jaar oud.

 
Leraren
Leraren rapporteerden bij Marokkaanse jongens meer gedragsproblemen dan bij Turkse. Nederlandse en Surinaamse jongens ontliepen elkaar in dat opzicht niet veel. Bij meisjes noteerden de leraren geen onderscheid tussen de verschillende etnische groepen. Marokkaanse, Turkse en Surinaamse ouders waren minder geneigd gedragstoornissen te signaleren.
 
Vervolgonderzoek
Bij 270 van deze kinderen vond een uitgebreid vervolgonderzoek plaats dat bestond uit een psychiatrisch onderzoek van de kinderen en een interview met de ouders waarin een diagnose werd vastgesteld. De symptomen die duiden op gedragsstoornissen (rusteloos, overactief, kan niet lang stilzitten) zijn voor de verschillende etnische groepen hetzelfde.
 

Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.