Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bepaalde proteine gelinkt aan decubitus

MAARSSEN - Amerikaanse onderzoekers hebben een verband gelegd tussen het ontstaan van decubitus en het ontbreken van een bepaalde proteïne: K17.

Bij een studie op muizen ontdekten de onderzoekers van John Hopkins Medical Institutions in Baltimore (VS) dat wonden slechter genazen als de muizen de K17-proteïne misten. Deze werd tot nu toe alleen een weefsel-ondersteunende functie toegedicht.

Bevorderen
De K17-proteïne behoort tot de familie van de proteïnen die de vorm en sterkte van cellen beheren. Bij het muizenonderzoek zagen de onderzoekers echter dat cellen de proteïne nodig hebben om bij beschadiging de celgroei te bevorderen. Muizen die geen K17 bezaten, herstelden duidelijk langzamer van een wond. Ook bleken hun huidcellen kleiner te zijn dan de huidcellen van normale muizen.

Nieuwe weg
Met de uitkomsten kan men mogelijk de preventie en genezing van decubitus verbeteren, zo lieten de onderzoekers weten in Nature Magazine.


Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.