Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Betere preventie van beroertes noodzakelijk

MAARSSEN - Er moet meer aandacht komen voor de preventie van beroertes. Zorgverleners, waaronder verpleegkundigen, kunnen daaraan bijdragen. In ruim veertig zorginstellingen gaat dat morgen gebeuren tijdens de Europese Dag van de Beroerte.


Verschillende zorginstellingen in ons land werken morgen samen met de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder, om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de risico’s op een beroerte. Zo doen neuroverpleegkundigen in het UMC Groningen de hele dag bloeddruktests bij bezoekers van hun informatiestand en geven zij hen advies. “Het is een service van de verpleegkundigen om de preventie te verhogen”, zegt Friedus van der Minne van het UMCG. “Natuurlijk bereik je niet iedereen die je zou moeten bereiken, maar alles helpt.”


Zinvol
Volgens Michel Wijlens van de Nederlandse Vereniging van Neurologie Verpleegkundigen is dat ook de bedoeling van de deze tweede Dag van de Beroerte. “Er zijn zoveel mensen die risico lopen op een beroerte en daar geen hulp bij zoeken”, zegt hij. “Met dit soort acties in zorginstellingen kun je mensen wijzen op het belang van tijdig ingrijpen; het is een zinvolle preventie-actie.” Verpleegkundigen uit Wijlens’ eigen ziekenhuis, de Ziekenhuisgroep Twente, doen morgen naast bloeddruktests ook cholesterolmetingen en BMI-checks.


Tijdige signalering
In Nederland leven zo’n 120.000 mensen met de gevolgen van een beroerte. Veel mensen zien de risicofactoren te laat, terwijl ze bij een tijdige signalering een daadwerkelijke beroerte kunnen voorkomen.


Publicatiedatum: 9 mei 2006

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.