Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Blame free melden moet kunnen

MAARSSEN - Artsen en verpleegkundigen die fouten willen melden moeten meer bescherming krijgen. Dat zei professor mr. Johan Legemaate woensdag in zijn oratie over patiëntveiligheid en patiëntenrechten. Hij sprak de oratie uit ter ere van zijn aanstelling als bijzonder hoogleraar
 
 
 

Het veilig kunnen melden van incidenten is de eerste stap op weg naar betere patiëntveiligheid. Het komt nu nog steeds voor dat hulpverleners incidenten willen melden, maar dit niet durven uit angst voor represailles van hun werkgever, zo stelt Legemaate. Daarom pleit hij voor een cultuuromslag in zorginstellingen, die leidt tot meer openheid. Gebeurt dat niet, dan moeten hulpverleners wettelijk beschermd worden, meent de hoogleraar.
 
Hand in hand
Critici stellen dat met maatregelen ter bevordering van patiëntveiligheid, zoals het gebruik van patiëntengegevens voor registratiesystemen, de patiëntenrechten in het geding kunnen komen. Legemaate meent echter dat patiëntveiligheid, openheid en goede informatie hand in hand gaan. Patiënten spelen zelf ook een belangrijke rol door alert te zijn op de eigen veiligheid. Maar volgens Legemaate zijn patiënten alleen medebewaker van de veiligheid van hun eigen zorgproces, als er openheid van de kant de hulpverlener tegenover staat.
 
KNMG
Johan Legemaate (1958) is werkzaam als hoofd van de juridische afdeling van de artsenorganisatie KNMG. Als bijzonder hoogleraar Gezondheidsrecht is hij zowel verbonden aan het VU medisch centrum als aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU.Redactie Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.