Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Epilepsieverpleegkundige voor betere zorg

MAARSSEN - Een epilepsieverpleegkundige zou een belangrijke aanwinst zijn in de zorg voor epilepsie. Zij kan zich beter richten op de psychosociale begeleiding dan een arts. Dat is de uitkomst van het eerste nationale Epilepsiedebat.

 
Mensen met epilepsie moeten al in een vroeg stadium van hun behandeling worden voorgelicht over mogelijkheden voor bijvoorbeeld medicatie en psychosociale begeleiding. Een epilepsieverpleegkundige heeft meer tijd voor de patiënt en kan een intermediair zijn tussen behandelaar en patiënt.
 
Conclusie
Verschillende aanwezigen op het Epilepsiedebat kwamen tot de conclusie dat het aanstellen van een epilepsieverpleegkundige een goede stap naar betere zorg zou zijn. De aanwezigen bij het debat waren het met elkaar eens dat de psychosociale begeleiding van epilepsiepatiënten ondergeschikt is in de behandeling. Veel patiënten zien hun arts maximaal vier x 10 minuten per jaar. In een onderzoek van prof. Bert Aldenkamp in het Gooi bleek een kwart van de mensen met epilepsie al meer dan een jaar zelfs helemaal geen arts te hebben gesproken. Verder was men het er over eens dat epilepsiezorg complex is en dat het ontbreekt aan centrale regie in de zorg.
 
Vervolg
Het debat vond afgelopen vrijdag plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. De aanwezigen waren vooral neurologen, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. Zij hebben gepleit voor een vervolg op het debat, waarin meer inhoud wordt gegeven aan ideeën.
 

redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.