Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Geen droge mond na bestraling

UTRECHT - Een nieuwe bestralingstechniek, waarbij de computer het beste bestralingsplan berekent, kan bij de behandeling van hoofd-halstumoren een ernstige bijwerking verminderen. Dit beschrijft Eleftheria Astreinidou, werkzaam bij de afdeling Radiotherapie van het UMC Utrecht, in haar proefschrift waarmee ze op dinsdag 30 mei aanstaande promoveert.  

Xerostomie
Patiënten hebben als gevolg van radiotherapie vaak last van een permanente droge mond, xerostomie. Dit wordt veroorzaakt doordat de gezonde speekselklieren onbedoeld met een hoge dosis bestraald worden. De nieuwe techniek verkleint de hoeveelheid straling die op de verkeerde plaats terecht komt. 
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.