Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Heupprothese ook voor patienten jonger dan 60

APELDOORN - Chirurgen en staan niet te trappelen om bij patiënten jonger dan 60 jaar een versleten heup te vervangen door een prothese. Maar met een nieuwe fietsbeltechniek worden veel bezwaren weggenomen, schrijft dhr A. M. Alblas in het Reformatorisch Dagblad.


 

 

Bij het vervangen van een heup zagen chirurgen bij het plaatsen van een heupprothese de kop van het gewricht af. Vervolgens boren ze een gat, zetten daarin een pin en schroeven daarop een nieuwe kop.

 
Nieuwe methode
Inmiddels is er een nieuwe methode voorhanden. De kop wordt dan niet meer afgezaagd, maar voorzien van een metalen bekleding die als een schaal rond de kop wordt vastgezet. De kom van het heupgewricht krijgt eveneens een metalen bekleding: ook wel ‘fietsbel’ genoemd, aldus het Reformatorisch Dagblad.
 
Buitenland
In het buitenland past men deze nieuwe techniek al ongeveer tien jaar toe. In Nederland zijn de orthopedisch chirurgen wat voorzichtiger. Pas een jaar of vijf geleden begonnen ze met de fietsbel. Het idee bestaat al sinds de jaren ’50, maar door nieuwe technieken is de kans van slagen van een operatie vandaag de dag vele malen groter.
 

Nieuwsredactie Elsevier Gezondheidszorg

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.