Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Master 'Forensisch onderzoek' ook voor hbo-v'er

MAARSSEN - Verpleegkundigen die een toelatingsexamen strafrecht behalen, kunnen vanaf volgend jaar de opleiding Masters ‘Forensica, criminologie en rechtspleging’ gaan volgen. Deze opleiding zal in februari 2007 van start gaan bij de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.
Master 'Forensisch onderzoek' ook voor hbo-v'er

Forensische medische kennis
De nieuwe opleiding is opgezet om tegemoet te komen aan de vraag naar forensische kennis in de juridische sector. Ook forensische medische kennis is gewenst. “De opleiding is bedoeld voor rechtenstudenten of studenten met juridische kennis,” aldus professor dr. Taru Spronken, hoogleraar Strafprocesrecht en een van de initiatienemers van de opleiding. “Indien bachelors van andere richtingen de toelatingstoets op het gebied van strafrecht halen, kunnen ook zij de opleiding volgen.” Dat geldt dus ook voor verpleegkundigen.

Bewijs in strafzaken
Verplichte onderdelen van de ‘Masters Forensica’ zullen zijn rechtspsychologie, capita selecta criminologie, forensische psychopathologie en het vak ‘bewijs in strafzaken’. Daarnaast maakt de student een keuze voor vakken op het gebied van o.a. sociaal wetenschappelijk onderzoek, verdediging in strafzaken, professional ethics en biomedische wetenschappen waaronder forensische geneeskunde. Ook het project ‘Gerede twijfel’, waarbij studenten het dossier van onherroepelijk veroordeelden nogmaals aan een grondige bestudering onderwerpen, is onderdeel van deze mastersopleiding.

Forensisch onderzoek
De nieuwe opleiding past in het streven van de Universiteit Maastricht om het tweede forensisch instituut van Nederland op te zetten. Op dit moment verricht alleen het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag, onderdeel van het Ministerie van Justitie, dit soort onderzoek.

Publicatiedatum: 9 mei 2006

Nursing - Christie Klaucke

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.