Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Nieuwe behandeling voor neurotrauma

ROTTERDAM –  Tijdens het Internationale Neurotrauma Symposium in Rotterdam is een nieuwe standaard gelanceerd in het behandelingsproces van neurotrauma patiënten.
 

Het gaat om een methode waarmee patiënten met hersenletsel als gevolg van een ongeluk voor het eerst zelf hun kwaliteit van leven kunnen meten.
 
Aandachtsgebieden
De methode geeft beter inzicht in de toestand van de patiënt en helpt de specialist om zich te richten op specifieke aandachtsgebieden. Naar verwachting leidt de nieuwe methode tot een meer effectieve behandeling van deze patiënten.
 
Qolobri-schaal
Tot nu toe beoordeelde de behandelend arts of een psycholoog de kwaliteit van leven van een patiënt. De nieuwe methode – de Qolibri-schaal – is specifiek ontwikkeld voor patiënten met traumatisch hersenletsel en door hen zelf in te vullen.
 
Multidisciplinaire aspecten
De beoordelingsschaal is opgebouwd in enquêtevorm. Enerzijds wordt onderzocht hoe tevreden een patiënt is met bepaalde aspecten uit zijn of haar leven. Anderzijds wordt gevraagd naar beperkingen die de patiënt ervaart. De vragen richten zich zowel op fysieke, cognitieve, mentale, emotionele en sociale aspecten. Met behulp van deze schaal wordt beter inzicht verkregen in de diverse aspecten van functioneren van patiënten na ernstig hersenletsel, met name ten aanzien van sociaal en emotioneel functioneren.
 
Internationaal
Tijdens poliklinisch bezoek zonder Qolibri-schaal wordt daarvan niet altijd betrouwbaar hoogte verkregen. Bovendien stelt deze schaal onderzoekers in staat in internationaal studieverband het resultaat van huidige en nieuwe behandelingen voor traumatisch hersenletsel beter te evalueren.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.