Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Osteoporosepoli's blijken succesvol

MAARSSEN - Osteoporosepoli's zijn een goed instrument om patiënten met een hoog risico op osteoporose op te sporen en te behandelen. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van het UMC Groningen.
 

 
Momenteel zijn er ruim 37 osteoporosepoli's in ons land. Bijzonder aan deze poliklinieken is dat niet alleen de botbreuk, waarmee veel patiënten binnenkomen, wordt behandeld: ook de ziekte die de breuk heeft veroorzaakt wordt er aangepakt.
 
Willekeurige breuk
Alle patiënten ouder dan vijftig jaar die bij de spoedhulp binnenkomen met een botbreuk, kunnen een onderzoek krijgen op de osteoporosepoli van het betreffende ziekenhuis. Bij de  poli in het UMCG had het afgelopen jaar 67% van de mensen met een willekeurige botbreuk last van osteoporose en kon dankzij die diagnose een gerichte behandeling krijgen.
 
Onwetend
Veel van de patiënten met osteoporose weten niet dat ze de aandoening hebben, want slechts een klein percentage van de mensen met osteoporotische breuken wordt hierop onderzocht. Het fenomeen osteoporosepoli draagt volgens promovendus Han Hegeman van het UMCG bij aan een betere behandeling van juist die mensen die niet weten dat ze de aandoening hebben. Hij promoveert eind deze maand op zijn onderzoek.
 
Risicogevallen
Osteoporose komt veel voor bij 50-plussers, bij vrouwen meer dan mannen. Ieder jaar lopen in Nederland meer dan 80.000 mensen ouder dan vijftig een botbreuk op waarbij osteoporose duidelijk een rol speelt. Van alle vrouwenv an boven de vijftig die een heup breken, heeft 70% osteoporose, bij mannen is dat 68%. Voor een gebroken pols geldt dat 51% van de vrouwen en 23% van de mannen aan osteoporose blijkt te lijden. Personen met een laag lichaamsgewicht, zij die langere tijd behandeld worden met corticosteroden (ontstekingsremmers), zij die eerder fracturen hebben gehad of waarvan de moeder na haar 65ste een heupfractuur heeft gehad, hebben een verhoogd risico op osteoporose.
 

 

Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.