Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Patiënten vinden pijnstilling onvoldoende

Een op de drie mensen met chronische pijn die traditionele pijnstillers gebruiken, is ontevreden over de middelen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 500 mensen.
 

 
Sinds de recente, negatieve berichtgeving over coxibs, een nieuwe klasse pijnstillers, zijn veel patiënten in ons land overgezet op andere vormen van pijnbestrijding. Dit zijn vooral traditionele pijnstillers, zoals NSAIDs (bijvoorbeeld Ibuprofen en Diclofenac) en paracetamol. Eén op de drie patiënten die zijn overgestapt, wordt nu echter met méér pijnklachten geconfronteerd dan voorheen.
 
Meningen
TNS NIPO ondervroeg ruim 500 patiënten die nu coxibs gebruiken, of dit in het verleden hebben gedaan. Daarnaast zijn 340 artsen (huisartsen, reumatologen en gastro- enterologen) gevraagd naar hun mening over coxibs en NSAIDs.
 
Effectief
Coxib-gebruikers beoordelen vaker dan NSAID-gebruikers hun medicatie als effectief (74 procent versus 66 procent). Als het gaat om bijwerkingen, vindt 33 procent van de huisartsen coxibs veiliger dan NSAIDs.
 
Voorschrijven
Deze mening vertaalt zich echter niet in het voorschrijfgedrag: coxibs worden relatief weinig voorgeschreven. Bijna driekwart (71%) van de huisartsen schrijft dit toe aan de niet-gebalanceerde berichtgeving over de coxibs. Wel vindt de meerderheid van de artsen dat de discussie hieromtrent teveel is opgeblazen. Ook de meeste reumatologen (92 procent) vinden dat patiënten onnodig bang zijn gemaakt door de media-aandacht.
 
Bijwerkingen
Coxibs was onlangs in het nieuws vanwege vermeende cardiovasculaire bijwerkingen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.