Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Radboud verbetert hartchirurgie met klinisch pad

Het UMC St Radboud gaat een klinisch pad hartchirurgie inzetten om de kwaliteit van zorg op het gebied van cardiochirurgie voor volwassenen te verbeteren. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis aan Nursing laten weten.
Radboud verbetert hartchirurgie met klinisch pad

Het ziekenhuis kwam in het nieuws omdat een externe commissie in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis de afdelingen voor cardiochirurgie negatief beoordeelde. Hartoperaties werden daarna opgeschort.
Het klinisch pad is ontwikkeld door IC-verpleegkundigen Mark van den Boogaard en Corine Speelman,  die het afgelopen vrijdag presenteerden op het Venticare congres in Utrecht.

Eisen
 “Een van de eisen van de Inspectie is, naast verbeteringen van de medische protocollen, de onderlinge communicatie tussen zorgverleners,” aldus persvoorlichter Mascha Weijers. “Deze moet weer op orde zijn, voordat het UMC St Radboud weer hartoperaties mag uitvoeren”

Communicatie
Het klinisch pad bevat alle afspraken die van belang zijn voor een uniforme communicatie tussen de zorgverleners in de hartchirurgische keten, onder meer over evidence based handelen. De betrokken zorgverleners zijn verpleegkundigen, anesthesiologen, cardiochirurgen, intensivisten en fysiotherapeuten. De afdeling Thorax-hartchirurgie heeft vanaf januari 2006 positieve ervaringen opgedaan door al met het klinisch pad te werken.
 
Leiding
Naast het klinisch pad zal professor L. Eijsman, tot eind mei cardiopulmonaal chirurg in het VUmc, AMC en OLVG in Amsterdam leiding gaan geven aan de hartchirurgische keten in het UMC St Radboud. Dit omvat de afdelingen cardiologie, IC, anesthesie en thorax-hartchirurgie.
Het personeelstijdschrijft van het UMC St Radboud, de Radbode, publiceert aanstaande vrijdag een artikel over de inhoud van het nieuwe klinisch pad hartchirurgie.
 

redactie Nursing – Christie Klaucke

Of registreer je om te kunnen reageren.