Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Screening depressie leidt niet tot beter behandelresultaat

AMSTERDAM - Ouderen die door de huisarts uitgebreid zijn gescreend op depressieklachten, hebben daardoor niet per se kans op een beter behandelingsresultaat. Behandeling door de huisarts, zonder screening vooraf, volstaat.
 

Dat stelt onderzoeker Dick Bijl van het VU Medisch Centrum in Amsterdam in zijn promotie-onderzoek. Hij bekeek of het terecht is dat screening van grote groepen oudere mensen in de huisartspraktijk wordt aanbevolen.


Geen verschil
Tevens onderzocht Bijl of de gebruikelijke zorg van de huisarts aan depressieve ouderen afdoende is. Bijls' conclusie: bij de behandeling van depressie in de huisartsenpraktijk blijkt er geen verschil in resultaat tussen patiënten die uitgebreid zijn gescreend op deze klachten, of zij die zonder screening door de huisarts worden behandeld.  Er deden vierduizend ouderen mee aan het onderzoek.
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.