Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Telemonitoring geeft COPD-patient veilig gevoel

MAARSSEN - Telemonitoring heeft een positief effect op het welzijn van COPD-patiënten. Met een zogenaamde Health Buddy voelen zij zich veilig en is er een betere therapietrouw. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Het is de eerste keer in Nederland dat het effect van telemonitoring aan huis gemeten is. Patiënten van onder meer de longafdelingen van het Mesos Medisch Centrum in Utrecht en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein deden mee aan het onderzoek. Zij lagen door de goede monitoring thuis, korter in het ziekenhuis dan hun medepatiënten zonder Health Buddy.

Longverpleegkundigen
De patiënten kregen thuis dagelijks een tiental vragen toegestuurd over klachten, gedrag en kennis van de ziekte. Longverpleegkundigen bekeken de antwoorden op de vragen via een beveiligde website. De verpleegkundige nam direct contact op met de patiënt wanneer uit de antwoorden bleek dat het niet goed ging.

Database
De therapietrouw bij de onderzoeksgroep die de Health Buddy gebruikte, ging omhoog doordat de patiënten er dagelijks aan herinnerd werden hun medicijnen in te nemen. De Health Buddy is via de telefoonlijn verbonden met een centrale database in het ziekenhuis.

Publicatiedatum: 9 mei 2006

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.