Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vaker huilbaby's door depressieve vader

ROTTERDAM - Vaders die tijdens de zwangerschap van hun vrouw depressieve klachten hebben, krijgen vaker een huilbaby. En is het een jongetje, dan is de spruit na zes maanden vaker angstig.
 

 
Dat concludeert Mijke van den Berg, psychiater van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in een proefschrift waarop ze woensdag promoveert. Dat het gedrag van de moeder veel invloed heeft op het ongeboren kind, weten we natuurlijk allang. Maar naar de invloed van de vader op het ongeboren kind is nog niet eerder onderzoek gedaan, aldus het EMC.
 
Dochters
Van den Berg heeft in haar onderzoek geen relatie aangetroffen tussen de depressieve problemen van de vader en angstklachten bij hun dochters. De arts onderzocht vaders die voor de zwangerschap al psychiatrische klachten hadden. Het is al langer bekend dat psychiatrische klachten van de moeder een rol spelen bij de ontwikkeling van het ongeboren kind.
 
Mogelijke verklaringen
De psychiater noemt een aantal mogelijke verklaringen voor het effect van de klachten van de vaders op de kinderen. Zo zouden vaders met hun klachten de psyche van de moeder beïnvloeden, die dat vervolgens weer doorgeven aan hun ongeboren kind. Ook zou het zo kunnen zijn dat een ouderpaar maatschappelijke problemen heeft door de slechte gesteldheid van de vader. Een genetische verklaring is ook nog mogelijk, aldus Van den Berg.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.