Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Verpleegkundige moet onverzekerde helpen

MAARSSEN - Artsen en verpleegkundigen moeten alleen op basis van medische afwegingen besluiten om een onverzekerde patiënt wel of niet te helpen. Dat is de reactie van de AVVV op recente berichten dat ziekenhuizen onverzekerden weigeren.
Verpleegkundige moet onverzekerde helpen

Het feit of iemand al dan niet verzekerd is, zou voor verpleegkundigen en artsen geen rol moeten spelen bij het besluit om over te gaan tot hulpverlening, meent de AVVV. "Elke verpleegkundige heeft in dit opzicht de individuele verantwoordelijkheid om aan het recht op zorg uitvoering te geven", schrijft de koepelorganisatie voor verpleging en verzorging in een brief.

Overheid

Volgens de AVVV heeft iedereen recht op zorg en moet de overheid daar de juiste voorwaarden voor scheppen. "Zij is verantwoordelijk voor het toezicht op de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg, onafhankelijk van de status van de zorgvrager", zegt de AVVV. 'En zo hoort het in een beschaafde samenleving.'

Knelpunten

De koepelorganisatie benadrukt dat zij niet de ogen sluit voor financiële knelpunten die zich bij onverzekerden voordoen, maar vindt het van groot belang dat die moeilijkheden niet tussen de hulpverlener en de patiënt worden opgelost.

Inspectie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal een onderzoek instellen naar het weigeren van onverzekerden door ziekenhuizen.
Aanleiding voor het onderzoek is een artikel in vakblad Medisch Contact van vorige week. Daarin schreven twee artsen dat ze van een Rotterdams ziekenhuis te horen hadden gekregen dat ze geen onverzekerden meer mochten doorverwijzen.Redactie Nursing - Brenda Kluijver

Of registreer je om te kunnen reageren.