Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Bekostiging PA’s speerpunt eerste symposium

NIJMEGEN - Voor het eerst vindt morgen een landelijk symposium over het werk van Physician Assistants plaats. Het is de bedoeling dat er meer duidelijkheid komt over wie deze nieuwe zorgverleners gaat betalen, zo laat de organisatie weten.

Het symposium heeft tot doel om aandacht te geven aan de positie van PA’s. ‘Er zijn nu vier hogescholen in Nederland die Physician Assistants opleiden en de eerste lichtingen zijn aan het werk, maar er is veel strijd over de bekostiging van deze mensen’, zegt Frank Holweg van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).
 
Bezwaar
Volgens Holweg is er inhoudelijk weinig bezwaar tegen PA’s in de medische wereld en zijn ze zelfs zeer welkom. ‘Maar de financiën zijn nu een hot item. Het moet maar eens helder worden waar de PA’s onder vallen. Zijn ze in dienst van het ziekenhuis? Of vallen ze onder een maatschap?’, zegt hij. ‘Deze situatie kan de doorstroom en aanwas van PA’s belemmeren en dat zou erg zonde zijn.’
 
Vooruitzichten
Het symposium besteedt ook op andere vlakken aandacht aan de positie van PA’s. Zo bekijkt men de verschillen tussen de PA-opleiding en andere medische vervolgopleidingen, de vooruitzichten die PA’s hebben in hun werkveld en wat het werk concreet inhoudt. De organisatie is in handen van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, de Academie voor Gezondheidszorg Utrecht en de Nederlandse Associatie Physician Assistants. Er zijn ruim tweehonderd inschrijvingen.
 

Redactie Nursing – Brenda Kluijver

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.