Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Borstkanker agressiever bij donkere vrouwen

CHICAGO - Bij zwarte vrouwen die voor de menopauze borstkanker krijgen, is de kans op een agressieve en dodelijke vorm dubbel zo groot als bij blanke vrouwen.

Dat blijkt uit een Amerikaanse onderzoek dat dinsdag is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of the American Medical Association.

Verklaring
De wetenschappers zoeken nog naar een verklaring. Dat de dodelijke kankervorm vaker bij jongere Afro-Amerikanen voorkomt, is een van de redenen dat zwarte vrouwen een groter risico lopen aan borstkanker te sterven. Dit hoewel de ziekte bij zwarte vrouwen in het geheel minder voorkomt dan bij de blanke seksegenotes.

Menopauze
Van de vijfhonderd onderzochte gevallen van borstkanker bleek 39 procent van de zwarte patiëntes de agressieve tumor te hebben tegen 16 procent van de blanke vrouwen en 14 procent van de zwarte vrouwen na de menopauze, dus na gemiddeld hun vijftigste levensjaar.

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.