Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Groter risico borstkanker door nachtdienst

Vrouwen die jarenlang vaak nachtdienst draaien lopen een groter risico om borstkanker te krijgen. Dit schrijft de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, in een rapport dat zij donderdag aanbiedt.
Groter risico borstkanker door nachtdienstNader onderzoek
Het rapport werd aangeboden aan staatssecretaris Henk van Hoof van Sociale Zaken.Volgens de Gezondheidsraad is aanvullend onderzoek noodzakelijk, omdat het niet duidelijk is of het vaak in nachtdienst werken ook de oorzaak is.
Uit eerder onderzoek onder Amerikaanse verpleegkundigen werd er ook al een verband aangetoond. Maar volgens de Gezondheidsraad is deze studie onvolledig. Er was bijvoorbeeld niet duidelijk omschreven wat er onder nachtwerk werd verstaan. Uit de Amerikaanse studie blijkt dat verpleegkundigen na twintig of dertig jaar nachtdienst anderhalf keer zo vaak borstkanker krijgen in vergelijking met collega's die overdag werken.


Verstoorde melatonineproductie
De Gezondheidsraad geeft als mogelijke verklaring dat door de chronische verstoring van het dag- en nachtritme, de aanmaak van het hormoon melatonine wordt beïnvloedt. Mogelijk is er een verband tussen de verstoorde melatonineproductie en borstkanker. Volgens de Gezondheidsraad is deze stelling niet bewezen. De Gezondheidsraad vindt het niet nodig om vrouwen die veel nachtdiensten draaien extra te screenen op kanker.Redactie TvV - Betty van Wijngaarden

Of registreer je om te kunnen reageren.