Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Internationaal onderzoek naar obstipatie

ALKMAAR - In Los Angeles zijn tijdens de recente Digestive Disease Week, het jaarlijkse congres voor gastro-enterologen, de nieuwe uitkomsten gepresenteerd van een wereldwijd onderzoek naar obstipatie. Het onderzoek, dat is gesponsord door Boehringer Ingelheim, werpt nieuw licht op hoe vaak verstopping van de darmen voorkomt.

 

Bij het onderzoek is bekeken hoe lang en hoe vaak obstipatie voorkomt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 13.879 personen, die afkomstig zijn van vier continenten. Het onderzoek toont aan dat 12% van de wereldbevolking lijdt aan door henzelf geconstateerde obstipatie. Dit aantal wisselt per regio; mensen in Noord- en Zuid-Amerika en in de Aziatische landen rond de Grote Oceaan hebben twee keer zo vaak last van verstopping dan Europeanen. In Europa komt verstopping van de darm het minst voor (Noord- en Zuid-Amerika en de Aziatische landen rond de Grote Oceaan 17,3% versus Europa 8,75%).1Afwachten

Het onderzoek toont tevens aan dat een kwart van de mensen niets doet om de symptomen te verlichten; ze wachten liever af in de hoop dat het vanzelf overgaat. Mensen denken vaak dat leef- en eetgewoonten ten grondslag liggen aan obstipatie, terwijl uit onderzoek is gebleken dat dit niet altijd zo hoeft te zijn. Mensen behandelen hun obstipatie vaak niet met medicatiemiddelen, zoals contactlaxeermiddelen.
 


Gebruik van laxeermiddelen

Minder dan een derde van de ondervraagde personen die iets tegen hun verstopping doen, behandelt de obstipatie met laxeermiddelen. In de Aziatische landen rond de Grote Oceaan, een van de regio's met het hoogste aantal obstipatiegevallen (17%), wordt het minst vaak naar laxeermiddelen gegrepen. In Noord- en Zuid-Amerika, waar het gebruik van laxeermiddelen het hoogst is, gaan minder dan 4 van de 10 personen hun obstipatie met behulp van een laxeermiddel te lijf.Misvattingen

Professor Wald, tevens leider van het onderzoek en Professor van de Medicine University of Wisconsin School of Medicine and Public Health in Amerika, geeft aan dat mensen die last hebben van obstipatie zich nog altijd laten leiden door misvattingen. Dit onderzoek toont aan dat gemiddeld 40% van de ondervraagde personen hun obstipatie probeert te behandelen door hun voedingspatroon te wijzigen.
 

Redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.