Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Kamer akkoord met PGB-financiering

DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt op grote lijnen in met de plannen van staatssecretaris Ross voor nieuwe financiering van verpleeghuizen.

Het nieuwe financieringsstelsel geldt ook voor gehandicapten- en psychiatrische zorg. Ross wil het nieuwe systeem 1 januari 2007 invoeren.

 
Zorgbehoefte
In het nieuwe stelsel krijgen instellingen meer geld voor bewoners die veel zorg nodig hebben en minder voor bewoners die minder zorgbehoevend zijn. Nu krijgen instellingen een gemiddeld bedrag per bed.
 
PGB
Straks is het budget gekoppeld aan de individuele bewoner - het zogeheten persoonsvolgend budget - en gaat dat geld mee als een verpleeghuisbewoner bijvoorbeeld besluit naar een andere instelling over te stappen.
 
Zorgzwaarte
Ross stuurt in oktober een brief naar de Kamer waarin de plannen verder worden uitgewerkt. Een maand later worden de nieuwe tarieven bekend. Voorlopig wordt  vanaf 1 januari de "zorgzwaarte" alleen voor nieuwe bewoners berekend.
 
Aangepast
Vanaf 2008 zullen de budgetten van instellingen helemaal worden aangepast. Dan kan het zijn dat zij meer of minder geld te besteden krijgen, afhankelijk van de mensen waar zij voor zorgen.
 

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.