Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Landelijk nummer voor voorgelezen bijsluiters

UTRECHT - De meer dan 600.000 blinden of slechtzienden die een bijsluiter van een medicijn niet kunnen lezen, kunnen vanaf volgende maand terecht bij de Nationale Bijsluiter Telefoon. Via dit 0900-nummer is het mogelijk de bijsluitertekst voorgelezen te krijgen door een persoon of via een computerbandje. Daarnaast is het mogelijk om de tekst ook in braille of groot schrift op te vragen, zodat de patiënt het ook nog rustig kan na lezen.

Dat heeft Mildred Theunisz van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang bekendgemaakt. De Nationale Bijsluiter Telefoon is een initiatief van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang. Een richtlijn van de Europese Unie uit 2004 verplicht de farmaceutische industrie om de tekst van bijsluiters op verzoek van patiënten beschikbaar te stellen in een voor slechtzienden en blinden geschikte vorm.
Farmaceuten
Om te voorkomen dat de achterban van hot naar her moet bellen, heeft de federatie samen met de koepelorganisaties van de farmaceutische industrie een telefoonlijn opgezet waar bijsluiters van meer dan drieduizend in Nederland toegelaten medicijnen te horen zijn. Koepelorganisaties Nefarma, Bogin, Neprofarm, de VES en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen werken aan de lijn mee.
Medicijnenfabrikant Glaxo Smith Kline (GSK) lanceert woensdag een eigen telefoonlijn waarop patiënten bijsluiters van een zeventigtal GSK medicijnen kunnen horen. Bedoeling is dat deze op termijn alle 175 Glaxomiddelen bevat.

Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.