Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Moordverpleegkundige verliest BIG-registratie

DEN HAAG - Rechters kunnen artsen en verpleegkundigen die veroordeeld zijn voor moord en doodslag wel degelijk een beroepsverbod opleggen. Dankzij een wijziging van het Wetboek van Strafrecht is dat sinds 1 februari 2006 mogelijk. Die wetenschap is echter nog niet bij iedereen doorgedrongen, zo bleek donderdag na berichtgeving in MedNet.

Moordverpleegkundige verliest BIG-registratieHet is in elk geval nog niet doorgedrongen tot het BIG-register, waar een voor moord veroordeelde arts uit geschrapt zou moeten worden. Jurian Luiten van het BIG-register bevestigde donderdag nog een artikel uit het medisch vakblad MedNet. Volgens Luiten kunnen rechters artsen en verpleegkundigen niet uit het BIG-register laten schrappen na een veroordeling voor moord. Dit zou wel mogelijk zijn bij andere misdrijven. Hij was niet de enige deskundige die in het tijdschrift in de fout ging.Lucia de B.

Het gat in de wet kwam twee jaar geleden in de publiciteit tijdens het hoger beroep tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. Het Openbaar Ministerie legde toen uit dat het gerechtshof haar niet uit het BIG-register kon schrappen. GroenLinks besloot daarop meteen een wetswijziging in te dienen, om dit hiaat in de strafwet te dichten. Na de Tweede Kamer nam eind december 2005 ook de Eerste Kamer het amendement aan.Inspectie

Overigens heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg wel altijd de mogelijkheid gehad om aan de tuchtrechter te vragen een arts of verpleegkundige uit het BIG-register te schrappen.
 
Lees meer over het tuchtrecht in ons dossier Veilig Werken.

Redactie Nursing

Of registreer je om te kunnen reageren.