Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

'Nederlanders niet bang voor patiëntendossier'

UTRECHT - Bijna twee derde van de Nederlanders (63 procent) heeft er geen bezwaar tegen dat artsen en andere zorgverleners toegang krijgen tot alle medische gegevens van patiënten.
 
 

Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau NIVEL heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. De uitslag is gisteren gepresenteerd.
 
Gesloten
Uit de enquête blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (28 procent) wil dat zijn dossier gesloten blijft voor bepaalde zorgverleners, zoals de tandarts en de assistenten van de artsen.
 
Privésfeer
Een derde van de ondervraagden wil dat zijn dossier gedeeltelijk gesloten blijft voor bepaalde zorgverleners. Vaak gaat dat om psychische klachten of om bijzonderheden in de privésfeer.
 
Geharrewar
Tot nu toe zijn de medische gegevens van mensen niet centraal beschikbaar voor artsen. Hierdoor vallen onnodig doden en wordt veel geld verspild aan verkeerde medische behandelingen.
Het kabinet gaat, na tientallen jaren van geharrewar, volgend jaar beginnen met de invoering van een centraal dossier waarin artsen kunnen zien welke medicijnen patiënten gebruiken.
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.