Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Reuma feller en vaker bij vrouwen

AMSTERDAM - Vrouwen hebben niet alleen vaker last van reumatische aandoeningen, ze worden ook harder getroffen. Bij dezelfde behandeling zal de ziekte daardoor bij vrouwen eerder ernstige vormen aannemen.

Dat stelde de Zweedse reumatoloog Björn Svensson gisteren in Amsterdam tijdens het congres van de Europese Liga tegen reuma (EULAR).
 
Remmen
Bij mannen is het ziekteproces beter te remmen, aldus Svensson. De Zweed, verbonden aan de Universiteit van Lund, volgde een groep van 689 reumapatiënten gedurende vijf jaar.
 
Oorzaken
Van veel reumatische ziektes zijn de oorzaken nog nauwelijks bekend. Zwaarlijvigheid, roken en gebrek gebrek aan lichaamsbeweging zouden een rol spelen, maar harde bewijzen daarvoor ontbreken. 'Genezing is niet mogelijk. Daarom is het bestrijden van ernstige vormen van reuma momenteel het doel van de meeste behandelingen', legde Svensson uit.
 
Baby's
Artritis en andere vormen van reuma worden vaak ten onrechte in verband gebracht met een hogere leeftijd. Volgens Svensson is geen enkele leeftijdsgroep veilig voor deze aandoeningen. Zelfs kleine baby's kunnen een vorm van reuma ontwikkelen. Juveniele reumatoïde artritis is de meest voorkomende vorm van artritis bij kinderen.
 

Redactie Nursing.nl

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.