Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

UZ Gent medewerkers naar rampgebied Indonesië

GENT - Naar aanleiding van de aardbeving in Yogyakarta zijn twee UZ Gent-medewerkers, Stefaan Claus, hoofdverpleegkundige nierdialyse en dr. Arjan van der Tol, nefroloog, gisteren vertrokken naar Indonesië (Jakarta).
 
 

Zij maken deel uit van het verkenningsteam van Artsen Zonder Grenzen en zullen nagaan of er voldoende dialyseapparatuur en (para)medische hulpverleners in het rampgebied aanwezig zijn. Daarnaast zullen zij gevallen van acuut nierfalen meehelpen screenen in niet-nefrologische afdelingen en de vochttoediening aan zwaar gekwetste slachtoffers op het terrein organiseren.
 
Cush-syndroom
Slachtoffers die klem raken onder brokstukken van instortende gebouwen leiden vaak aan het onderschatte crush-syndroom. Het spierweefsel is beschadigd en er komen toxische stoffen in het bloed en de nieren terecht. De nieren blokkeren bijgevolg en de dood is meestal de volgende stap. Prof. dr. R. Vanholder beschreef samen met prof. dr. M. S. Sever en prof. em. N. Lameire een doeltreffende aanpak bij massarampen in “The New England Journal of Medicine”. De hulp ter plaatse blijkt een cruciale stap te zijn in het overleven van het crush-syndroom.
 
Acuut nierfalen
Volgens een Indonesische arts in Yogyakarta zouden 300 tot 400 patiënten in zijn ziekenhuis opgenomen zijn, waarvan momenteel 27 aan acuut nierfalen lijden, wat een aanzienlijk aantal is in deze vroege fase na de aardbeving.
Aueteur: Nursing

Redactie Nursing.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.