Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Vlaamse verpleegkundigen vluchten naar Nederland

MAARSSEN - De afgelopen vijf jaar zijn vijftienhonderd verplegers en artsen uitgeweken naar Nederland om daar een baan te zoeken. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.
Vlaamse verpleegkundigen vluchten naar Nederland

Een rondgang van de Belgische krant De Morgen bij diverse ziekenhuizen in de grensstreek bevestigt de witte braindrain.

 
Competentie
Alleen al in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht werken vierhonderd Belgen als fulltime-verpleegkundigen, exclusief de 700 losse krachten en de artsen. Hun in België verworven A2-diploma blijkt niet het eerste aanwervingscriterium te zijn, wel hun competentie. Dat is voor velen reden om in Nederland te willen werken.
 
Status
Bovendien staan Nederlandse ziekenhuizen in voor de verdere (betaalde) opleiding. Die mogelijkheid biedt Vlaamse verpleegkundigen al snel het loon en de status van een A1-verpleegkundige; iets wat zij in hun thuisland niet zo makkelijk kunnen bereiken.
 
Gemoedelijker
Ook de verhoudingen onder het personeel in Nederlandse ziekenhuizen blijkt een reden voor het werken over de grens te zijn. "Wij zijn hier de partner van de dokter, niet zijn slaafje", zegt een Belgische verpleegkundige die werkzaam is in Nederland. "We mogen elkaars dossiers inkijken. Het is hier veel gemoedelijker en ook niet zo hiërarchisch als in België. We mogen ook openlijker met de patiënten spreken en zelf beslissingen nemen."
 
Artsenoverschot
Het nijpende huisartsentekort in ons land trekt veel Belgische artsen aan, die daar niet aan de bak komen omdat daar een groot artsenoverschot heerst. Volgens de Belgische artsen is bovendien het uurrooster in Nederland strikter en zijn de loonvoorwaarden beter. In de afgelopen vier jaar gingen zeshonderd Belgen als arts aan de slag in ons land.


Redactie Nursing

2 reacties

 • no-profile-image

  Tineke Stragier

  Ik vroeg mij af of je al iets meer weet over dat conform papier ondertussen?????Ik ben A2 verpleegkundige uit Vlaanderen België en ik zou graag een tijdje in Nederland werken en daar verder studeren om mijn A1 verpleegkunde diploma te behalen.Daar is A1 verpleegkunde 4 jaar en in België maar 3 jaar, dus een Nederlands Diploma lijkt mij iets waardevoller en misschien omdat het uitgebreid is over 4 jaar zijn de lessen mss ook beter verspreid over die 4 jaar. Ik heb A1 verpleegkunde (bachelor) in België al geprobeerd en was er door voor 2,5 jaar. Verder ben ik niet geraakt omdat ik een weigering had gekregen omdat ik in derde jaar 2 keer voor -50% er niet door was en dan krijg je weigering, maar ik kreeg totaal geen begeleiding bij mn stages en mijn praktijkexamen heb ik moeten doen zonder daar les over te krijgen of en zonder vaardigheid lessen, niet moeilijk dat ik dan niet slaag en 20 stp kwijt raak. Daarom dat ik dan daarna A2 verpleegkunde heb gedaan en daar kreeg ik wel begeleiding tijdens stage en vaardigheidslessen en was ik direct geslaagd. Nu werk ik al 1 jaar in België en zou ik in Nederland die opleiding verder willen afwerken terwijl ik daar werk in een ziekenhuis. groetjes uit Brugge

 • no-profile-image

  Miranda

  Wie kan mij helpen??Vorige jaar juni ben ik afgestuurd als A1 verpleegkundige in Wallonië (België). In september van dit jaar, wil ik naar Nederland immigreren. Ik had gehoord dat je daarvoor een Big register nummer moet aanvragen. Dat heb ik dus gedaan maar ze doen er heel moeilijk over omdat ze zeggen het ik een conform papier moet sturen om te laten zien dat mijn diploma conform is aan de Europese unie. Weet iemand die uit België komt waar ik dat papier kan aanvragen?
  Mvg, Miranda

Of registreer je om te kunnen reageren.