Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Zorginstellingen niet brandveilig

MAARSSEN - In driekwart van de 1700 zorginstellingen in ons land lopen bewoners groot gevaar als er brand uitbreekt.
Zorginstellingen niet brandveilig


Ontruimingsplannen ontbreken of zijn onvolledig, gebouwen zijn verouderd en er is te weinig personeel om bewoners te evacueren. Dat blijkt uit onderzoek van veiligheidskundigen en brandweerlieden, die in opdracht van de brandweer en het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) ontruimingsplannen voor zorginstellingen opstelt.

Lage personeelsbezetting
De personeelsbezetting in de nachtelijke uren is vaak 'bedroevend laag'. Vaak is één nachtzuster verantwoordelijk voor een verpleegafdeling met tientallen patiënten, die niet mobiel en soms zelfs bedlegerig zijn. Om die snel te kunnen ontruimen zijn minstens tien bedrijfshulpverleners nodig. Het personeel dat er wel is, weet vaak niet wat het bij een brand moet doen.
 
Checklist
Het ministerie van Volksgezondheid en brancheorganisatie Arcares erkennen dat het aan de brandveiligheid in zorginstellingen schort en dat deze 'verbetering behoeft'. Daarom wordt nu de laatste hand gelegd aan een checklist waaraan instellingen vanaf het volgend jaar moeten voldoen. Ook komen er nieuwe bouwvoorschriften.


Nursing - Alexia Hageman

Of registreer je om te kunnen reageren.