Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Arbeidsinspectie checkt vakantiewerk in de zorg

De Arbeidsinspectie controleert tijdens de zomermaanden of vakantiekrachten in verpleeghuizen, thuiszorg en de gehandicaptenzorg hun werk op een veilige en gezonde manier kunnen doen. Ook hun werktijden worden onder de loep genomen.Boetes

Afgezien van de zorg inspecteert de dienst ook andere sectoren met veel vakantiewerkers, zoals de land- en tuinbouw, de horeca, de recreatie, en de detailhandel. Tijdens controles vorig jaar bleek dat 44 procent van de ruim 1300 geïnspecteerde bedrijven de arbeidsomstandigheden voor hun vakantiekrachten niet goed had geregeld. De Arbeidsinspectie constateerde ruim 1000 overtredingen en deelde 46 boetes uit.


Werk- en rusttijden

Werkgevers moeten voor goede werkomstandigheden van hun vakantiekrachten zorgen. Om jongeren te beschermen, bepaalt de Arbeidstijdenwet dat zij alleen werk mogen doen dat bij hun leeftijd past. Ze mogen ook niet te vaak of te lang werken: de regels voor werk- en rusttijden zijn strikter dan voor een volwassene. Daarnaast moeten zij onder deskundig toezicht staan. Gevaarlijk of lichamelijk zwaar werk is taboe.


Bijbaantjes

De Arbeidsinspectie checkt ook de werkomstandigheden van jongeren met bijbanen. Die inspecties gaan door tot april 2007. In totaal worden zo’n 1500 bedrijven bezocht. Ook zal de dienst klachten van jongeren onderzoeken.redactie TvV – Betty van Wijngaarden

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.