Gratis nieuwsbrief Meld je aan voor de gratis e-mail nieuwsbrief van Nursing, TvV en TvZ. Klik hier

Astmapatiënten hebben baat bij hogere dosering

Vier op de tien astmapatiënten hebben meer medicijnen nodig. Ze gebruiken te weinig van hun geneesmiddelen, terwijl ze wel veel astma-aanvallen hebben en daardoor problemen met hun ademhaling.
Astmapatiënten hebben baat bij hogere doseringDit blijkt uit onderzoek in 25 Nederlandse huisartsenpraktijken. De uitkomsten van het onderzoek verschenen deze week in het vaktijdschrift Huisarts & Wetenschap.Inhalers
Van de 661 in het onderzoek betrokken astmapatiënten hadden er 268 (41%) klachten die na vaker gebruik van hun inhalers met ontstekingsremmers en/of luchtwegverwijders voorkomen hadden kunnen worden.Onderbehandeling
De onderzoekers vonden verschillende redenen voor de onderbehandeling. Sommige patiënten houden de behandeling niet goed vol, anderen kregen een te geringe dosering voorgeschreven. Onderzoeker Hanneke Wijnhoven: 'Het is al langer bekend dat de therapietrouw bij onderhoudsmedicatie gebrekkig is. Mensen nemen hun medicijnen alleen als er klachten zijn, maar niet (meer) als deze weg zijn.'


Belangrijk
Een andere reden is dat veel patiënten hun huisarts te weinig zien en er niet voldoende op gewezen worden hoe belangrijk de medicatie is. Wijnhoven: 'Huisartsen zouden astmapatiënten regelmatig moeten uitnodigen om langs te komen en actief moeten  informeren hoe het gaat en hoe het beter kan.'
redactie Nursing

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.